De naam FIRST is een afkorting: For Inspiration and Recognition of Science and Technology.

De First LEGO league 

(Dit is een pagina van Miniland Online, klik hier om naar de officiële LEGO League internetpagina te gaan!)

 

Het begon allemaal in 1998. FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) en LEGO besloten toen de handen ineen te slaan om kinderen te bereiken via de filosofie van spelenderwijs en betekenisvol leren. Dit resulteerde in de eerste pilot van FIRST LEGO League die in 1998 in Amerika gehouden werd. Deze pilot bestond uit twee toernooien met in totaal 1600 deelnemende kinderen. Wegens groot succes is de FLL inmiddels gegroeid tot een internationale wedstrijd die nu al voor het zevende jaar wordt gehouden. In 2003 deden er wereldwijd al meer dan 45.000 kinderen mee verdeeld over 15 verschillende landen, te weten: Noord-Amerika, Singapore, Engeland, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Denemarken, Korea, China, Nederland, Brazilië en Zuid-Afrika.

Nederland deed in 2003 voor het eerst mee aan de FLL. In een pilot streden veertien teams om de prijzen die waren te verdienen in de Challenge 'MISSION MARS'. Een jaar later waagden alweer 75 teams zich aan de opdrachten van de Challenge 'NO LIMITS'. In 2005 deden ruim 100 teams mee met 'OCEAN ODYSSEY' De Challenges uit het verleden Staan onderaan deze pagina.

WAT IS DE FIRST LEGO LEAGUE (FLL)?

De FIRST LEGO League (FLL) is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 14 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden elk jaar opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende “Challenge”. De kinderen werken in teams van maximaal tien deelnemers om de opdrachten zo goed mogelijk te vervullen en laten het resultaat zien tijdens regionale en nationale finales. 

 

De opdrachten zijn:

Ontwerp, bouw en programmeer een robot

De teams moeten een volledig autonome robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Daarbij maken ze gebruik van het LEGO MINDSTORMS system met Robolabs of RIS (Robotics Invention System) software. Met deze robot moeten tijdens de finaledagen wedstrijden worden gespeeld op een opdrachtenparcours worden, waarbij punten te verdienen zijn. Het parcours is zo ontworpen dat beginnende teams vrij eenvoudig punten kunnen halen. Voor gevorderde teams is het echter wel moeilijk om alle punten in de wacht te slepen: slechts 1 procent van alle teams is in staat een robot te bouwen die functioneel genoeg is om alle opdrachten uit te voeren.

 

Voer je eigen onderzoek uit en presenteer de resultaten

De FIRST LEGO League is meer dan alleen een robotwedstrijd. Elk team voert binnen het jaarlijkse thema een eigen onderzoek uit over de maatschappelijke rol van techniek en technologie en presenteert de uitkomst tijdens de regionale en landelijke finale. Bij het uitvoeren van het onderzoek wordt van de kinderen verwacht dat ze zelf initiatief nemen en met behulp van verschillende bronnen op zoek gaan naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs vandaag de dag mee te maken hebben. Vervolgens moeten de kinderen zelf op zoek naar een creatieve oplossing, die ze vervolgens presenteren op de finaledagen.

 

Organisatie Benelux:

De FLL wordt in de Benelux gecoördineerd door Stichting Techniekpromotie. De teamwerving en organisatie van regionale finales is in handen van partners in de regio, zoals technocentra, onderwijsbegeleidingsdiensten, onderwijsinstellingen en science centra.

 

Organisatie wereldwijd:

"De FIRST LEGO League kent in 2007 inmiddels 40 deelnemende landen over de hele wereld, er wordt toegewerkt naar een uitbreiding van nog eens 11 landen. In totaal waren er dit seizoen 435 voorrondes, 75 finales en 2 internationale finales waaraan ongeveer 9.250 teams (85.000 kinderen) deelnamen. Dit alles wordt georganiseerd met behulp van ruim 60.000 vrijwilligers.
Een actueel overzicht van de deelnemende landen is te vinden op de internationale pagina van de FIRST LEGO League: www.firstlegoleague.org.

 

Thema.

Het thema van de FIRST LEGO League wisselt jaarlijks. De opdrachten die de robot moet uitvoeren en het onderzoek dat het team moet doen staan in het teken van dat thema en worden samen de Challenge (het Engelse woord voor “uitdaging”) genoemd. Het thema is elk jaar al voor de opening van de inschrijfperiode bekend, maar de Challenge-inhoud wordt pas half september wereldwijd gepubliceerd.

De Challenge bestaat uit:
Projectopdracht

De projectopdracht beschrijft alle onderdelen van het onderzoek dat het team moet uitvoeren. De exacte inhoud wisselt per jaar, maar in elk geval komen aan bod: onderzoeken, delen met je omgeving, presenteren van resultaten

Missies

De missies zijn de opdrachten die de robot op de mat moet uitvoeren. In de missieomschrijving vind je hoe een robot punten kan scoren.

Regels

De regels gaan over de gang van zaken tijdens een wedstrijd: wat mag wel en wat mag niet. Ook staat in de regels hoeveel elektrische onderdelen je tijdens een wedstrijd bij je mag hebben.

Vraag & Antwoord

Hoe goed we de hele Challenge ook proberen op te schrijven, er zijn altijd vragen. Soms is het zelfs zo dat een team ontdekt dat iets niet klopt of is het nodig iets op een andere manier uit te leggen. Om ervoor te zorgen dat alle teams op de hoogte zijn van deze wijzigingen, worden deze bijgehouden op de ‘Vraag & Antwoord’ pagina. Alle belangrijke vragen worden gepubliceerd op de pagina van de FLL Benelux, als het onderwerp heel essentieel is wordt de vraag wereldwijd gepubliceerd.

Challenge Set:

De Challenge Set wordt toegestuurd aan alle ingeschreven teams die het inschrijfgeld hebben betaald. In het teampakket dat elk team na inschrijving ontvangt staat wanneer je de set kunt verwachten. De set bestaat uit verschillende onderdelen:

Missiemat

De Missiemat is het wedstrijdveld waarop de robot zijn opdrachten moet uitvoeren. De mat is ongeveer 1,5 bij 2,5 meter groot en wordt geleverd in een koker of langwerpige doos. Op de missiemat staan de markeringen voor de missies en id de basis gemarkeerd, het startpunt van de robot.

Missiemodellen

De missiemodellen zijn gemaakt van LEGO en vormen de opdrachten die de robot moet uitvoeren. Je ontvangt de modellen ongebouwd in een doos waarin ook een CD-ROM zit met de bouwinstructie voor elk model.

Dual Lock

Dual Lock is een soort klittenband van 3M waarmee je de missiemodellen op de mat kunt bevestigen. Net als bij klittenband kun je de modellen ook weer los halen als je je mat en modellen moet opbergen. In de ‘veldopbouw’ (die wordt gepubliceerd met de rest van de Challenge) staat precies hoeveel Dual Lock je voor elk model nodig hebt. De Dual Lock is meestal bijgevoegd in de doos met Missiemodellen, soms wordt deze echter apart nagestuurd.

In september worden de missies behorende bij de Challenge van dit jaar bekend gemaakt. De wedstrijdmat en missiemodellen zullen dan ook aan de teams verstuurd worden. Meer informatie over de missies, missiemodellen en de wedstrijdmat zijn tegen die tijd te vinden in het hoofdmenu onder "Challenge". Om te oefenen met je robot bouw je met de Challenge Set die je krijgt thuisgestuurd je eigen wedstrijdveld. Het kan dan handig zijn om een tafel te bouwen om je wedstrijdveld op te leggen. Hieronder staat aangegeven hoe je zo'n tafel kunt bouwen. Het is belangrijk om je precies aan de afmetingen te houden om zo te zorgen dat de wedstrijdmat er straks precies in past. De afmetingen van de wedstrijdmat zijn ieder jaar hetzelfde dus de tafel kan in eventuele volgende jaren ook gebruikt worden.

 

Speelveld:

Voor de minst uitgebreide opzet van het speelveld, plaats de mat uit de Challenge Set op een gladde ondergrond en plaats de randen erom heen zoals weergegeven in het plaatje hiernaast. Als je de mogelijkheid hebt kun je de mat dus ook prima op een gladde vloer uitrollen en de randen eromheen plaatsen.

Om zo goed als dezelfde opstelling te hebben als bij de wedstrijd, plaats het veld dan op een hoogte van ca. 90 cm. boven de grond en plaats er TL-balken boven, zoals weergegeven in de afbeelding hiernaast (Let op: Op de wedstrijddag worden twee tafels zij aan zij naast elkaar geplaatst). Een beschrijving voor het maken van een tafel vind je hieronder.

Het is niet nodig en vaak juist onhandig om een tafel, wedstrijdmat of missiemodellen mee te nemen naar de (regio)finale. Tijdens de (regio)finales zijn oefenvelden aanwezig.

 

De uiteindelijke binnenmaten van de tafel moeten op 115 cm x 236 cm uitkomen. De hoogte van de rand is 10 cm

stap 1

Bepaal welke kant van het triplex het minst glad is en gebruik dit als onderkant. Bevestig aan deze onderkant de verstevigers zoals weergegeven in Figuur 1 (ca. om de 45 cm).

stap 2

Bevestig aan de bovenkant van het triplex het geheel van randen rond de omtrek van het veld zoals weergegeven in Figuur 2. Verf de opstaande randen zwart (in elk geval aan de binnenzijde en aan de bovenzijde).

stap 3

Bevestig de opstaande balken aan de buitenkant van de randen aan de korte zijde, zoals weergegeven in Figuur 3. Vraag de hulp van iemand anders om de overliggende balk op de staande balken te plaatsen. Hang het TL-armatuur met kettingen op zijn plaats in het midden van de overliggende balk. Plaats met behulp van nog iemand het geheel op de schragen. Wanneer je niet de beschikking hebt over twee velden die zij-aan-zij moeten liggen, plaats dan de dummy in het midden van de achterste rand, zodat het missiemodel dat over de rand heen moet hangen, daarop kan steunen.

 

Teamopbouw:

Een team dat aan de FLL meedoet bestaat uit 5 tot 10 jongeren in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar en tenminste één volwassen teamcoach. De teamcoach begeleidt het team bij de voorbereiding op de FLL (regio)finale. Naast de teamcoach kan het team ook een teammentor hebben. De teammentor is niet de directe begeleider van het team maar kan het team helpen met praktische en technische vragen.

 

Meedoen:

Wil je meedoen aan de FLL maar heb je nog geen team? Vraag dan bij leeftijdsgenootjes bij jou op school, bij je sportvereniging, scoutingblub, buurtvereniging of een andere jongerenvereniging waar je lid van bent. Natuurlijk kun je ook met je vrienden en vriendinnen of leeftijdsgenootjes uit de buurt een team vormen. Iedere groep van 5 tot 10 jongeren in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar kan zich opgeven voor de FLL! Ben je nu 14 jaar, maar word je in de loop van het FLL seizoen 15 jaar? Geen nood! Lees op de inschrijfpagina in de voorwaarden voor inschrijving wat de leeftijdsregels van dit jaar zijn.

Gebaseerd op gedocumenteerde scoringsgegevens van de FLL 2006, wordt een gelijkheidsbonus toegekend op de ruwe scores van teams die gebruik maken van de RCX robot, zodat gelijke inspanning weergegeven wordt door gelijke scores. De bonus wordt als volgt toegekend:
- Elke 5 tot en met 100 behaalde punten, zijn uiteindelijk 8 punten waard (= vermenigvuldigen met 1,6).
- Behaalde scores van 105 tot en met 325 punten, krijgen 60 punten extra.
- Behaalde scores van 330 tot en met 395 punten, worden vervangen door scores van 386 tot en met 399 punten. Kijk in de onderstaande tabel voor de uiteindelijke scores:

Behaalde score Nieuwe score
330
386
335
387
340
388
345
389
350
390
355
391
360
392
365
393
370
394
375
395
380
396
385
397
390
398
395
399
400
400

 

De Geschiedenis: (De Challenges)

2015 - 2016 Trash Trek

Afval? Laten we er wat van maken! Meer dan 290.000 kinderen, van 9 tot 16 jaar*, uit meer dan 80 landen gaan de fascinerende wereld van afval onderzoeken in de FIRST®LEGO® League TRASH TREKSM Challenge 2015/2016. Er komt meer kijken bij je afval dan je zou denken, van inzameling, sortering tot aan slim hergebruik om er nieuwe producten van te maken. Doe mee en ontdek de wereld van afval!

FIRST LEGO League (FLL®) daagt kinderen uit om te denken als wetenschappers en technici. Tijdens het TRASH TREKSM seizoen kiezen de teams een probleem uit de praktijk dat opgelost moet worden. Daarnaast leren de kinderen hun eigen robot te bouwen en te programmeren met LEGO MINDSTORMS® om hier vervolgens verschillende missies in de robotwedstrijd mee uit te voeren. Tijdens het hele traject staan de Core Values zoals sportiviteit, samenwerking en respect voor elkaar hebben, centraal.

* In Nederland is de maximumleeftijd 14 jaar, kijk op www.firstlegoleague.nl voor de voorwaarden voor inschrijving.

 

2014-2015 World Class

Wat is de toekomst van leren? FIRST® LEGO® League (FLL®) teams gaan op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Meer dan 240.000 kinderen, van 9 tot 16 jaar, (in de Benelux van 9 tot 15 jaar) uit meer dan 82 verschillende landen gaan de uitdaging aan in de FLL WORLD CLASS Challenge 2014/2015. Zij gaan onderzoeken hoe de manieren waarop wij kennis en vaardigheden vergaren in de 21e eeuw verbeterd kunnen worden. Het doel daarbij is dat de teams aan volwassenen gaan uitleggen wat de behoeften van kinderen zijn op het gebied van leren en ontdekken. Maak je klaar voor deze uitdaging, de FLL WORLD CLASS!

De FLL daagt kinderen uit om te denken als wetenschappers en technici. Tijdens het FLL WORLD CLASS seizoen ontwerpen, bouwen en testen de teams een robot met LEGO MINDSTORMS® om hier vervolgens
meerdere missies in de robotwedstrijd mee uit te voeren. Ook kiest ieder team een probleem uit de praktijk dat opgelost moet worden. Gedurende de hele ontdekkingstocht staan de FLL Core Values centraal.

2013-2014 Nature's Fury

Kunnen de FIRST® LEGO® League (FLL) teams ons helpen om natuurrampen te beheersen?

In de uitdaging van 2013, NATURE’S FURY, zullen meer dan 200.000 kinderen, tussen de 9 en 15 jaar uit 70 verschillende landen, natuurrampen zoals aardbevingen, ontzagwekkende stormen, en vloedgolven onderzoeken. Teams zullen ontdekken wat er tegen gedaan kan worden wanneer natuurrampen de plek bereiken waar mensen wonen en werken en waar kinderen spelen. Zet jezelf schrap voor NATURE’S FURY!

FLL daagt kinderen uit om te denken als wetenschappers en ingenieurs. Tijdens de NATURE’S FURY uitdaging zullen teams met behulp van LEGO MINDSTORMS® een zelfstandige robot bouwen, testen en programmeren  om missies in de robotwedstrijd op te lossen. Daarnaast zullen ze kiezen voor een actueel wereldprobleem en hier een oplossing voor bedenken. Tijdens het gehele traject werken de teams aan de hand van speciaal voor de FLL samengestelde kernwaarden.

2012-2013 Senior Solutions

Kunnen FIRST® LEGO® League (FLL®) teams de kwaliteit van leven van ouderen verbeteren door hen te helpen om zelfstandig, betrokken en verbonden in de gemeenschap te blijven? In de 2012/2013 Senior Solutions Challenge zullen meer dan 200.000 jongeren, van 9 tot 15 jaar uit meer dan 60 landen, onderzoek doen naar ouder worden en hoe dit iemands vermogen beïnvloed om zijn of haar levensstijl te behouden. De deelnemers kijken bijvoorbeeld naar mobiliteit, communicatiemiddelen en manieren om fit te blijven. De teams doen onderzoek naar obstakels en komen met oplossingen om de kwaliteit van het leven van ouderen te verbeteren. De teams zullen ook een autonome robot bouwen, testen en programmeren om een set van missies op te lossen, gebruikmakend van LEGO MINDSTORMS®. Gedurende het hele project zullen de teams werken volgens de Core Values van de FLL.

2011-2012 Food Factor

Kunnen FIRST® LEGO® League (FLL®) teams de kwaliteit van voedsel verbeteren door manieren te vinden voedselbesmetting te voorkomen? Met het challenge thema van 2011 Food Factor, zullen meer dan 200.000 kinderen in de leeftijd van 9 tot 15 jaar uit meer dan 55 landen het onderwerp van voedselveiligheid verkennen en onderzoek doen naar de mogelijke punten van besmetting van ons voedsel - van blootstelling aan insecten en dieren, tot onsteriele verwerking en transport, tot onhygiënische bereiding en de opslag - om vervolgens manieren te vinden om vervuiling te voorkomen of te bestrijden. In de Food Factor Challenge zullen teams een autonome robot bouwen, testen en programmeren met behulp van LEGO MINDSTORMS® NXT om een set van voedselveiligheidmissies op te lossen, alsmede onderzoeken, ontwikkelen en delen van hun innovatieve voedselveiligheid oplossing. 

2010-2011 Body Forward

Kunnen FIRST® LEGO® League teams de kwaliteit van leven verbeteren? Met het challenge thema van 2010 BODY FORWARD zullen kinderen in de leeftijd van 8 tot 15 jaar de grensverleggende wereld van de Biomedische Technologie verkennen door innovatieve manieren te ontdekken om letsel te genezen, genetische aanleg te overwinnen en de mogelijkheden van het menselijk lichaam te maximaliseren, met de insteek om een gelukkiger en gezonder leven te leiden.

 

 

2009-2010 Smart Move

Kunnen FIRST® LEGO® League teams de manier beïnvloeden waarop we kijken naar vervoer? De sleutel tot de 'Smart Move' Challenge is om mensen, locaties, goederen en diensten op de veiligste en meest efficiënte wijze te vervoeren. Tijdens deze challenge overwegen de teams vele manieren van transport, waaronder ook transportvormen die niet dagelijks gebruikt worden. Kunnen de teams hun mogelijkheden verbeteren door slimme stappen te ondernemen?

2008-2009 Climate Connections

Ga mee op ontdekkingsreis tijdens de FIRST LEGO League 2008/2009 'Climate Connections' waarin het klimaat van onze planeet centraal staat! Ontdek het verband tussen wetenschap, mensen, bronnen en gemeenschappen! Kom te weten hoe het klimaat er vroeger uit zag. Waag je aan vraagstukken over het klimaat van vandaag en het klimaat van de toekomst. Doe mee met de andere FLL teams, neem de wereldwijde uitdaging aan en maak je eigen 'Climate Connections'

2007-2008 Power Puzzle

 

2006-2007 Nano Quest

Feiten

  • 8.846 teams
  • bijnay 90.000 kinderen wereldwijd
  • 64 Kampioenschappen  (V.S.en Canada)
  • 25 Kampioenschappen buiten de V.S.

 

2005-2006 Ocean Odyssey

Feiten

  • 7.460 teams
  • 60.000 kinderen wereldwijd
  • 56 Kampioenschappen (V.S.)
  • 12 kampioenschappen buiten de V.S. 

 

2004-2005 NO LIMITS

Feiten

  • 6.000 teams
  • 50.000 kinderen
  • 210 Kampioenschappen

Japan, Zuid Afrika, Turkije en Mexico doen mee aan FLL International met Pilot kampioenschappen.

 

2003-2004 MISSION MARS

Feiten

  • 5.000 teams
  • 42.000 kinderen
  • 200 kampioenschappen

Nederland, China, Brazilië en Zuid  Korea doen voor het eerst mee met de FLL.

 

2002-2003 City Sights

Feiten

  • 3.001 teams
  • 27.009 kinderen
  • 119 kampioenschappen

Frankrijk doet mee aan een FLL International met een Pilot toernooi in Parijs. Singapore Science Center is gastheer voor de eerste officiële FLL International kampioenschap in Singapore.

 

2001-2002 Artic Impact

Feiten

  • 18.500 kinderen
  • 59 Kampioenschappen

FLL International Pilot Kampioenschappen in het Verenigd Koninkrijk (Groot-Britannië) georganiseerd door Young Technologists en in Duitsland door Hands-on-Technology.

 

2000-2001 Volcanic Panic

Feiten

  • 15.000 Kinderen
  • 50 Kampioenschappen in de V.S.

FLL International Pilot Kampioenschap in Noowegen georganiseerd door  FIRST Scandinavia.

 

1999-2000 FIRST Contact

Feiten

  • 9.500 children
  • 9 Kampioenschappen in de V.S.

Officiële lancering van de FIRST LEGO League  in de V.S.

 

1998-1999 PILOT

Feiten

  • 1.600 children
  • 2 Pilot Kampioenschappen

FIRST en LEGO Company proberen het FIRST LEGO League concept voor het eerst uit.