27 December 2009

LEGO verbiedt museum gebruik merknaam

HOORN (Nederland) – Het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn mag de naam LEGO niet meer gebruiken. Een advocatenkantoor maakte dit namens de Deense fabrikant van bouwsteentjes duidelijk aan het museum. Het museum verkoopt in de museumwinkel bouwsteentjes van de Chinese merken Sluban en Ligao, maar mag niet meer uitleggen dat de steentjes passen op de Deense blokjes.

In 1997 toonde het Hoornse museum nog een succesvolle expositie met 40.000 bezoekers onder de titel “LEGO, 40 jaar jong”, waar de producent graag aan meewerkte. Nu zijn de contacten tussen het museum en de bouwsteentjesfabrikant minder positief en belandde een dreigende brief bij het museum. De directeur van het Museum van de Twintigste Eeuw, Hans Stuijfbergen, betreurt het optreden van LEGO: “Blijkbaar kan men bij LEGO moeilijk verkroppen dat internationaal hun octrooi is verlopen en dat er nu concurrentie is gekomen. De Chinese merken Sluban en Ligao die wij verkopen zijn iets minder van kwaliteit, maar hebben thema’s die de Denen niet voeren en het kost maar een fractie van LEGO. Het lijkt mij goed dat er meer concurrentie is en LEGO zal toch wel de grootste blijven. Ze draaien de laatste jaren weer heel goed, het is dan ook wel erg flauw van dit bedrijf.”

In de brief van het advocatenkantoor wordt het museum gedwongen om de naam LEGO niet meer te gebruiken. Het Hoornse museum heeft daarom de tekst op hun site www.museumhoorn.nl aangepast en spreekt nu van “het bekende merk uit Denemarken” om duidelijk te maken dat de stenen uitwisselbaar zijn. Overigens dreigt LEGO ook nog de verkoop van de goedkope alternatieven juridisch aan te pakken, maar daar verwacht het museum geen problemen. Stuijfbergen: “Het octrooi op de bouwsteentjes is al enige tijd verstreken en daarom zijn er nu diverse producenten in verschillende landen. Wij hebben de twee beste merken vanwege hun kwaliteit, prijs en assortiment gekozen en krijgen die via de officiële importeur binnen. In onze regio waren we de eerste dealer en het verkoopt overigens als een trein. Niet vreemd omdat er bijvoorbeeld al een elektrische trein met rails voor € 12,99 te koop is en de goedkoopste doosjes slechts € 1,49 kosten!”

De directeur van het Museum van de Twintigste Eeuw, met een zeer brede collectie gebruiksvoorwerpen maar ook speelgoed van de afgelopen honderd jaar, vindt de actie van de bouwsteentjesfirma kinderachtig: “We hopen, net zoals we vorig jaar een zeer geslaagde Playmobil-expositie hadden, ooit weer een keer een LEGO-tentoonstelling te houden. Dat kunnen ze ons gelukkig niet verbieden en verder gaan we gewoon door met de verkoop van nep-LEGO omdat daar veel vraag naar is.”

 

HOORN: In het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn loopt van 1 juni tot en met 30 augustus 1997 Lego, 40 jaar jong. Op de expositie zijn bouwwerken van duizenden Legosteentjes, landschappen met Legotreinen en voorbeelden van het eerste Legospeelgoed. Open di-zon 10-17 uur. (gevonden op een website uit 1997)

 

Lees ook:

Hoornse Musea gaan in verkoop nepLEGO... (01-09-2009)