In een computerlokaal van het Libanon Lyceum in Kralingen staan LEGOtrofee
ën, de mascotte ‘ofwel het LEGOblokje’ Herman en hun ‘winnende’ robot. Dit is het oefenlokaal van het Libanon LEGO Team. De drie jongens en zes meiden gaan over een paar weken naar het Duitse Mannheim om te strijden tegen ruim zeventig tegenstanders. De First LEGO League is een wedstrijd waarbij een team een robot moet ontwerpen om allerlei opdrachten uit te voeren. Ook moet er onderzoek worden gedaan. Dit jaar staat het thema ‘Food Factor’ op het programma. De nadruk wordt gelegd op de productie en het transport van voedselwaar. “De concurrentie is groot, toch maken we zijn zeker kans”, zegt de trotse docentbegeleider Rinus Vijverberg.In december bemachtigde de robot-groep de eerste plaats bij de finale in Rijnmond. Twee maanden later werden ze derde tijdens de Benelux finale. Dat betekent dat het Libanon LEGO Team zich gekwalificeerd heeft voor het EK. De zenuwen kunnen nauwelijks in bedwang worden gehouden. Rumoerig en nerveus lopen de leerlingen door het lokaal. “Wij zijn druk bezig met het oefenen met de robot”, vertelt Junior Coach Kim. Er zijn twee opdrachten verbonden aan de wedstrijd; de teams moeten volledig zelfstandig een robot ontwerpen, programmeren en bouwen. Met deze robot moeten de wedstrijden worden gespeeld op een opdrachtenparcours, waarbij punten te verdienen zijn. Rory, Kim en Jeroen doen er alles aan om een robot te ontwerpen die alle punten binnensleept. “Tijdens de Benelux wedstrijd hadden wij de pech dat de jury onze programmatie te ingewikkeld vond. Daarom eindigden wij als derde, maar nu is het veel simpeler”, vertelt Jeroen terwijl hij zijn laptop laat zien. “Ook hebben wij nu meer gebruik gemaakt van pinnetjes, dat is ons geheim wapen, zodat het parcours makkelijker wordt.”
Het tweede deel bestaat uit eigen onderzoek en een presentatie. Verwacht wordt de kinderen met behulp van verschillende bronnen op zoek gaan naar een probleem waar huidige wetenschappers en ingenieurs mee worstelen. Tim, Rommée, Nena, Diede en Suzanne hebben een nieuwe eierendoos ontwerpen. “Het probleem met een normale eierendoos is dat eieren snel kapot gaan. Wij hebben natuurlijk rubber gebruikt waardoor ze minder snel breken”, vertelt Tim.
Het belangrijkste voor de jury is de uitstraling van het team. “Er moeten geen fricties zijn. De jury moet voelen dat het team prettig met elkaar samen kan werken”, meent docent Vijverberg. Het Libanon LEGO Team maakt zich klaar voor een ‘heftige strijd’, maar aan vertrouwen is geen gebrek. “Wij gaan winnen!”