Hij legde daarom een 2x2 LEGO steen onder een hydraulische pers die het gewicht van zo'n toren kon nabootsen, zette een veiligheidsbril op, ging op een veilige afstand staan en startte de machine!
Uiteindelijk 'bezweek' de LEGO steen - maar hij brak niet: hij vervormde! Het plastic van de steen was gesmolten! Het gewicht dat op de steen had gedrukt voordat hij in elkaar zakte, bedroeg 4.240 Newton ofwel 424 kilo!
Dat is hetzelfde als 375.000 2x2 LEGO stenen op elkaar - een toren van meer dan drie kilometer!
De hoogste LEGO toren die tot nu toe is gemaakt, was 32,5 meter hoog. Hij werd gebouwd in Praag in Tsjechië, van 5 tot 9 september 2012.
Dr. Ian Johnson legt uit waarom hij is begonnen met het onderzoek naar LEGO: "We weten dat LEGO stenen best sterk zijn - maar toen ik de opdracht kreeg te onderzoeken hóe sterk, greep ik mijn kans. Er waren een heleboel voorspellingen en speculaties in omloop, maar tot nu toe had nog niemand de logische stap gemaakt en een aantal stenen getest." Hij kwam op het idee toen hij in een radioprogramma over wiskunde van de BBC hoorde, waarin werd besloten dat ze het definitieve antwoord wilden vinden - en toen werd dr. Ian erbij betrokken: "Het leek me een interessante uitdaging dus ik zorgde dat we een testmachine konden lenen en we gingen aan de slag."
Dr. Ian legt uit waarom ze een 2x2 steen gebruikten in plaat van bijvoorbeeld een 2x4 steen: "Omdat een 2x4 steen wat zwakker is, doordat de lange zijde ervan sneller vervormt."
Dr. Ian legt ook uit waarom je dit experiment niet thuis moet doen: "Ten eerste zou het eigenlijk zonde zijn van je LEGO stenen. Maar er komen ook enorme krachten aan te pas – om een 2 x 2 LEGO steen te vervormen moeten er vier of vijf volwassenen tegelijk bovenop gaan staan. Als er met zo'n groot gewicht verkeerd wordt omgegaan, kan er groot gevaar ontstaan. Niet doen dus."
Dr. Ian heeft ook onderzocht hoe hoog een toren van alleen 2x2 LEGO stenen kan worden. " Hij kan niet hoger worden dan 4 meter. Dat kom omdat hij onstabiel zou worden! Het bezwijken van de onderste steen is maar één manier waarop een LEGO toren kan instorten - en het is de meest onwaarschijnlijke. Heel lang voordat zo'n toren onder zijn eigen gewicht bezwijkt, wordt hij onstabiel en valt om. Dat noemen we 'knik' in de mechanica: het is de kracht die ervoor zorgt dat hoge, slanke constructies onder druk omvallen.
Alles om ons heen is ergens van gemaakt, en hoe beter de materialen die we gebruiken, hoe beter de dingen die we ervan maken kunnen worden. Er waren bijvoorbeeld al in elkaar passende blokjes te koop voordat de moderne LEGO steen werd ontwikkeld, maar pas toen er een materiaal werd uitgevonden dat ABS heet, konden er stenen worden gemaakt met de goede combinatie van sterkte, houdbaarheid en kleurvastheid. Zonder materiaalkunde zouden we geen LEGO sets kunnen maken!