28 Januari 2008

LEGO steentje bestaat 50 jaar!

 

Miniland - Vandaag bestaat het LEGO steentje 50 jaar. Een heuglijk feit, dat we op miniland niet ongemerkt voorbij willen laten gaan.

Het LEGO® steentje – Een kwaliteitsproduct.

Met de 50 jarige verjaardag van het LEGO steentje is er in januari van alles te vieren. Kinderen over de hele wereld hebben de afgelopen 50 jaar met  LEGO stenen kunnen spelen, en LEGO staat nog steeds op veel verlanglijstjes. Vlak voor het nieuwe millennium werd de LEGO steen gekozen tot “Speelgoed van de eeuw”, een van de hoogste prijzen in de speelgoedindustrie. Deze prijs werd uitgereikt door Fortune Magazine in de VS en de British Association of Toy Retailers.

De LEGO geschiedenis begon in 1932 in Denemarken, toen Ole Kirk Christansen een kleine fabriek oprichtte voor de productie van houten speelgoed in het onbekende plaatsje Billund in het zuiden van het land. Om een naam te vinden voor zijn bedrijf schreef hij een wedstrijd uit onder zijn werknemers. Uiteindelijk koos hij zijn eigen inzending als winnaar: LEGO – een samenvoeging van de Deense woorden “LEg” en “GOdt” (“Speel goed”).

Ongeveer 15 jaar later ontdekte Christiansen plastic als het ideale materiaal voor de productie van speelgoed, en kocht de eerste injectie giet machine van Denemarken. Zijn moed, investering en vooruitstrevendheid betaalden zich uit: in 1949 ontwikkelde hij het prototype van de LEGO steen, welke nog altijd duizenden kinderen en volwassenen in zijn greep houdt. Door de jaren heen verbeterde hij de steen, welke nog steeds de basis is van het gehele LEGO spel en bouw systeem. Er zijn kleine aanpassingen in vorm, kleur en ontwerp geweest de afgelopen 50 jaar, maar de LEGO steen van tegenwoordig past nog steeds op die van 1958.

De productie van LEGO stenen met Acrylonitrile Butadine Styrene (ABS) begon in 1963. Deze matte plastic is extreem hard, heeft een kras en bijt-vaste oppervlakte en is ideaal voor het samen klikken van de stenen. LEGO laboratoria houden de hoge kwaliteit van het ABS voor de stenen goed in de gaten.

LEGO stenen worden gemaakt in speciale fabrieken in Denemarken, Tsjechië en Mexico. De ABS grondstof wordt aangeleverd als granulaat, welke wordt verhit tot 232° C waardoor het smelt.  Spuit-giet-machines bouwen een druk op van 150 ton en dan persen ze het 'gesmolten' plastic in de vorm van LEGO stenen. De afdrukken harden uit en drogen, en voilà – je hebt het beroemde LEGO steentje!

Er zijn 2.400 verschillende LEGO elementen, welke worden geproduceerd met de grootste precisie en deze staan bloot aan constante kwaliteitscontroles.  Elke injectie mal mag een afwijking hebben van niet minder dan een duizendste van een millimeter, waardoor elke steen in elke kleur en elke maat altijd op de andere elementen past, waardoor de LEGO fans de mogelijkheid hebben om te bouwen wat ze willen van hun LEGO elementen.

LEGO stenen in doosjes die niet verkocht worden, worden opnieuw gesmolten en weer omgetoverd tot nieuwe stenen, om op die manier de productie van afval en milieuschade te verminderen en te voorkomen.

Het ‘LEGO-steentje’ is jarig. Kinderen over de hele wereld hebben de afgelopen 50 jaar met de steentjes kunnen spelen. De ‘LEGO Group’ is de vijfde grootste speelgoedfabrikant van de wereld en heeft met ‘het gekleurde kunststofblokje’ de prijs ‘speelgoed van de eeuw’ gewonnen’.

Geschiedenis
De Deense Ole Kirk Christiansen nam al in 1932 de naam ‘LEGO’ in gebruik voor zijn houten speelgoed. De naam ‘LEGO’ is afgeleid van de Deense woorden ‘LEg GOdt’ wat ‘speel goed’ betekent. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik van kunststof steeds populairder, in 1949 kwam het eerste plastic bouwsteentje. Het duurde nog acht jaar voordat het steentje gemaakt werd zoals we hem vandaag de dag kennen. De buisjes aan de onderzijde werden geïntroduceerd waardoor de steentjes beter in elkaar pasten.

52 steentjes
Het speelgoed dat geschikt is voor zowel jongens als meisje wordt in 125 landen over de hele wereld verkocht. Totaal zijn er 2,400 verschillende steentjes. Een gemiddelde wereldbewoner bezit 52 Lego-steentjes. Het LEGO treinsysteem was in 1966 één van de eerste grote successen. In 1968 werd het eerste themapark in de stijl van de gekleurde steentjes gebouwd, ‘Legoland’ in Billund. Dit jaar spelen ruwweg 400 miljoen kinderen met het speelgoed. 

Ter gelegenheid van dit leuke feit heeft LEGO een speciale videoclip gemaakt. Bekijk de clip hieronder! (als de clip halverwege stopt, start hem dan nogmaals, dan speelt hij wel helemaal af!)