03 maart 2018 |
LEGO gemaakt van suikerriet is in 2018 in de sets te vinden! |
Billund (Denemarken) - LEGO heeft een persbericht uitgedaan waarin het bedrijf aangeeft dat het in 2018 al elementen zal gaan produceren uit suikerriet. Deze elementen zullen ook al dit jaar in de sets te vinden zijn. Het gaat om botanische elementen zoals blaadjes, bosjes en boompjes gemaakt van bio-plastic gemaakt met suikerriet als grondstof. De productie is inmiddels gestart om een aantal elementen gemaakt van bio-plastic te produceren.
"Bij de LEGO Group willen we ons best doen om bij te dragen aan een positieve wereld, waarbij we hard werken aan speelgoed voor kinderen, gebruik makend van duurzame materialen. We zijn trots dat de eerste LEGO elementen van het duurzame plastic nu in productie zijn en in de LEGO sets zullen verschijnen in dit jaar. Dit is een grote eerste stap in onze ambitieuze aankondiging om alle LEGO elementen te maken met duurzaam materiaal", zegt Tim Brooks, Vice President Environmental Responsibility van de LEGO Group.
Deze stap is onderdeel van de belofte die de LEGO Group deed om alleen nog maar duurzame materialen te gebruiken in de producten en verpakkingen in 2030.
Geen concessies met betrekking tot de kwaliteit of veiligheid. De nieuwe duurzame LEGO elementen zijn gemaakt van polyethyleen, dat is een zacht, duurzaam en flexibel soort plastic, en ondanks het wordt gemaakt van suikerriet materiaal, zijn de elementen technisch identiek aan de elementen die worden gemaakt van conventioneel plastic. De elementen zijn getest om te verzekeren dat de bio-plastic elementen voldoen aan de hoge standaarden voor kwaliteit en veiligheid die de LEGO Group zichzelf stelt.
"LEGO producten hebben altijd een hoog speel en leergehalte voor de kinderen die er mee spelen. Kinderen en ouders zullen geen verschil kunnen ontdekken tussen de kwaliteit van de nieuwe en de oude elementen. Dit omdat het polyethyleen dezelfde eigenschappen heeft als conventioneel plastic," zegt Tim Brooks.
Het unieke ontwerp van de LEGO elementen zorgt er voor dat LEGO elementen die zijn geproduceerd met een tussenpoos van enkele decennia, altijd op elkaar zullen passen. Dat LEGO nu met duurzame materialen gaat werken, zal niet af doen aan de hoge focus op kwaliteit en veiligheid.
De LEGO Group is een samenwerking aangegaan met het Wereld Natuur Fonds (WWF) om te helpen met de vraag naar duurzaam plastic. LEGO heeft deel genomen in de Bioplastic Feedstock Alliance (BFA), een initiatief van het WWF, om er voor te zorgen dat er compleet duurzame materialen worden gebruikt in de plasticindustrie. Het plastic gemaakt uit suikerriet dat LEGO gebruikt voor de planten elementen is gecertificeerd door the Bonsucro Chain of Custody standaard, voor duurzaam geteelt suikerriet.
"Het is essentieel dat bedrijven in alle sectoren een weg vinden om over te stappen op duurzame materialen om ervoor te zorgen dat we als mensen een toekomst scheppen waarbij niet alleen mensen baat hebben, maar ook de natuur en de economie," zegt Alix Grabowski, een senior program officer bij het WWF. "De beslissing van de LEGO Group om bio-plastic te gaan gebruiken zorgt ervoor dat het bedrijf niet langer afhankelijk is van fossiele materialen die langzamerhand uitputten. En door de aansluiting bij de Bioplastic Feedstock Alliance zorgt ervoor dat ze in samenwerking met andere bedrijven creatief kunnen blijven nadenken over duurzaamheid."
Over de LEGO elementen gemaakt van planten:
|
|
Lees ook: LEGO bereikt nu al 100% hernieuwbare energie (3 jaar eerder dan gepland!) (07-06-2017) LEGO laat steentjes zien van milieuvriendelijk materiaal (18-03-2017) Moederbedrijf LEGO investeert in windmolenpark op zee (07-04-2016) LEGO wil plastic vervangen door "Bio-based" materiaal (07-07-2015) Investering in offshore windmolenpark werpt eerste vruchten af voor KIRKBI (23-02-2015) 669 kinderen bouwen met LEGO stenen hun versie van een duurzame toekomst (09-11-2014) Bijna 1.000.000 ondertekenaars Greenpeace actie tegen samenwerking LEGO en Shell (20-09-2014) LEGO verkleint de CO2 uitstoot van haar verpakkingen met 10.000 ton (06-09-2014) LEGO reageert op het gebruik van de merknaam door Greenpeace (26-07-2014) Greenpeace hangt spandoeken op aan miniatuur versie boorplatform in LEGOLAND Windsor (26-07-2014) Greenpeace voert actie bij hoofdkantoor LEGO in Billund (26-07-2014) Greenpeace in actie tegen samenwerking LEGO en Shell (22-07-2014) LEGO zoekt duurzame bouwsteentjes (01-03-2014) LEGO besluit alleen nog FSC papier te gebruiken (06-07-2012) LEGO investeert half miljard in windmolenpark (02-03-2012) LEGO strijdt tegen ontbossing (08-07-2011) Kleinere LEGO dozen? (02-03-2011) LEGO derde in lijst klimaat vriendelijke speelgoedfabrikanten (23-04-2009) |