Modulex b

Modulex.

In 1960 was Godtfred bezig om een nieuw huis te bouwen, uiteraard probeerde hij het huis te bouwen met LEGO stenen. Het probleem was dat de LEGO steen, met een aspect ratio van 6:5, anders was dan de standaard Europese bouw modules 1:1. In plaats van de problemen op te lossen door LEGO stenen anders te gebruiken, liet hij nieuwe, speciale stenen gieten. Stenen die het voor hem mogelijk maakten om zijn plannen te bouwen.

 

Deze nieuwe stenen werden gebaseerd op een 5mm cube (1:1) en waren ongeveer 5/8 van het formaat van een standaard LEGO steen. Nadat hij zijn model van zijn nieuwe huis had afgemaakt, begon Godtfred te mogelijkheid te onderzoeken om deze nieuwe elementen te verkopen aan architecten en planners. 

 

Alle Modulex elementen vind je hier op een rijtje!

Alle Modulex doosjes vind je hier op een rijtje!

10-11-1979 Nieuwsblad van het Noorden


Scale.

In 1962 heeft LEGO de 'Scale-model lijn' ingevoerd. Dit was een poging om de LEGO steentjes voor volwassenen in te voeren. Het bedrijf maakte stenen waarmee schaalmodellen van bestaande gebouwen konden worden gemaakt. Ook konden de architecten hiermee op schaal modelhuizen of interieurs bouwen. Scale stenen zijn 1/3 van de normale lego elementen. Doordat de stenen een vreemde schaal hadden en allemaal rechte hoeken hadden is het product waarschijnlijk geflopt. Het is ook zo dat deze Scale lijn werd gezien als speelgoed, en dus waren er veel ontwerpers die het product niet wensten te gebruiken. De productie van Scale producten stopte in 1965. De zustermaatschappij van Scale, Modulex genaamd verbeterde het basisidee, door de stenen een afmeting te geven die past in het metriek stelsel. Deze nieuwe stenen werden gebruikt voor planborden.


Het M20 Systeem.

Het M20 systeem, het eerste product, was bedoeld voor architecten voor het modelleren van gebouwen, het bevatte een keur aan stenen, dakpannen, plaatjes, basisplaten, ramen en letter tegels gebaseerd op de 5mm cube en bedoeld voor het bouwen in een schaal van 1:20 (vandaar de naam M20). Het systeem bevatte ook een aantal vreemde onderdelen, zoals een basisplaat folie, een folie kam en knipper en ook een lijm op basis van oplosmiddelen. De vroege elementen werden gegoten door LEGO en hadden het LEGO logo op de noppen. Latere elementen hadden een simpele M (van Modulex) op de noppen.


Modulex A/S.

In 1963 startte GodtFred een nieuw bedrijf: Modulex A/S. Modulex A/S is in 1963 opgericht door de LEGO Groep. 

 

Het Modulex systeem werd door architecten nooit ontdekt, maar wel door industriële planners, die vonden het systeem erg handig in het modelleren van processen en bouwen prototypes.Mede hierdoor werd in 1966 het Modulex Planning Systeem uitgebracht. Het planning systeem breidde de bestaande producten uit met diverse platen, tegels en blokken met letters, nummers en symbolen. Het werd wereldwijd gebruikt en was het eerste commerciële succes van het bedrijf. 

In de loop van de daarna komende acht jaren zijn meer planning producten uitgegeven en in 1974 werd na jaren van ontwikkeling Modulex Interieur 10, een bouwkundig tekensysteem dat gebaseerd is op veel van de planning systeem componenten. Het product was een succes en won zelfs de Deense ID Design Prijs. Hun eerste programma voor het tekenen van de buitenkant, Exterior 500, werd ingevoerd in 1979.

Het succes resulteerde in een nieuwe aandacht voor het bedrijf. 
Het bedrijf fuseerde in 1993 met het Amerikaanse ASI (40 vestigingen in de U.S.A.). Hierdoor is het bedrijf uitgegroeid tot een internationale onderneming met vestigingen in ruim 35 landen. Wereldwijd bieden zij individuele, klantgerichte service en ondersteuning. Modulex heeft een breed assortiment standaard bewegwijzeringssystemen. Daarnaast kunnen ze ook maatwerk leveren dankzij het 50%belang in de Principle Group (U.K.). Modulex vervaardigt al haar producten onder de norm voor kwaliteitszorg ISO 9001.

De planning is echter niet helemaal vergeten, een nieuw systeem, Plancopy genaamd, werd ingevoerd in 1982 en bijgewerkt in 1994. Dit systeem is nog steeds beschikbaar.

 

In 1999 had Modulex 450 werknemers. ASI Sign Systems Inc. MODULEX is de grootste leverancier van architectonische wegwijs systemen ter wereld.

Meer informatie over het Modulex Plancopy, en alle onderdelen op een rijtje vind je hier!


Interlego AG.
Met het oog op de bescherming van zijn bedrijf uit te breidden en om de Deense belasting- en vennootschapsrecht te ontduiken, richtte Godftred Interlego AG op in Zug, Zwitserland. Dus bestaat de Lego-groep nu uit twee delen: Lego A/S in Denemarken en Interlego AG in Zwitserland. Het intellectuele eigendom van Lego, met inbegrip van de merken en octrooien werden toegekend aan Interlego, terwijl de productie en de afzet nog steeds uitgevoerd worden door Lego A/S. 


De architectonische sets.

Terwijl Godtfred bezig was met de oprichting van Modulex, gaf LEGO haar eigen serie van architecturale sets uit. Deze sets waren in eerste instantie bedoeld voor volwassenen. De sets bevatten grafiek papier en een liniaal met instructies voor het ontwerpen van maquettes. De serie bestond uit drie grote reeksen, 750, 751 en 752, alsmede een aantal aanvullende sets.

De sets bestaan uit alleen maar stenen en platen, en bevatten geen van de gespecialiseerde dak, raam of deur elementen. Dit beperkte assortiment leek misschien geschikt voor de gebouwen in het ideeënboek, maar het viel niet in de smaak bij architecten waardoor de serie geen succes werd en werd beëindigd in 1965.
 

Klik op het plaatje hieronder voor meer informatie over deze sets!



Links.

Via deze link kun je alle bestaande Modulex steentjes bekijken op de website van peeron.

Via deze link kun je de website van MODULEX Benelux BV bezoeken.

Klik hier om een filmpje te bekijken waarin volwassenen bezig zijn met het bouwen van een modelwoning met Modulex steentjes. (Windows Mediaspeler vereist!) 

Via deze link bekijk je de bijbehorende foto's.