LEGO in Nederland

 

In 2007 was LEGO 50 jaar in Nederland. 

Hoe begon dit alles eigenlijk? 

 

LEGO Dacta was jarenlang de naam van de onderwijsafdeling van LEGO. Ook in Nederland was een afdeling van LEGO Dacta gevestigd.

LEGO Dacta in Nederland (Grootegast)

Voor het verhaal over LEGO Dacta in Nederland interviewden we Pim van Dort. Hij is vanaf 1986 bij LEGO Nederland in Grootegast verantwoordelijk geweest voor LEGO Dacta.

LEGO Dacta is opgezet in opdracht van Godtfred Kirk Christiansen. Hij merkte dat er in Australië veel vraag was naar LEGO in het onderwijs. Daar wilde Godtfred op inspringen en richtte daarom LEGO Educatief programma op, later werd dit LEGO Dacta.

De eerste manager van LEGO Dacta Nederland was Wessel Spanjer. Hij woonde in Bussum. Toen de heer Spanjer LEGO verliet is de heer van Dort eerste man bij LEGO Dacta in Nederland geworden. Hij had contact met de scholen, de schoolleveranciers (o.a. Heutink) en de drukkers/uitgevers. Er was een keer per jaar een businessplan bespreking in Grootegast. Daar waren managers van LEGO Dacta uit Denemarken en dhr. Avis (als verantwoordelijke voor Nederland) bij aanwezig.

=

In het magazijn in Grootegast werd ook LEGO Dacta opgeslagen. LEGO Dacta had in Denemarken een aparte fabriek voor de sorteerdoosjes waarin de LEGO Dacta sets geleverd werden.

Toen de basisvorming in het Voortgezet onderwijs zijn intrede deed moesten de uitgeverijen hier methodes voor schrijven. LEGO speelde daar op in door de uitgeverijen LEGO Dacta sets toe te sturen. Veel schrijvers en uitgevers namen de LEGO Dacta sets op in hun methode. Hierdoor kreeg LEGO Dacta een grotere afzet van zijn producten. Er is altijd veel vraag naar LEGO Dacta gebleven, maar een nadeel was dat de sets te snel vervangen werden en daarom niet meer verkrijgbaar waren. Dit ten nadele van de uitgeverijen die de set in hun methode hadden opgenomen, maar niet meer konden leveren. Dhr. Avis gaf toestemming aan de uitgeverijen om LEGO te gebruiken in hun methodes.

LEGO Dacta werkte met grote pakketten LEGO. Meestal bevatten deze sets dezelfde elementen als de sets in de winkels, maar dan met grotere aantallen zodat er meerdere kinderen meer konden spelen. Een van dingen die afweek van de winkel sets was dat LEGO Dacta met een wormwiel kwam. Deze was pas later in enkele sets in de winkels verkrijgbaar. Als stunt werden er op de NOT beurs in Utrecht wormwielen weggegeven aan geïnteresseerden.

Er werden voor LEGO Dacta speciale boekjes ontwikkeld. Hierin werd het probleem oplossend denken gestimuleerd. Er is een plaatje met een probleem. De kinderen moeten vervolgens met hun LEGO aan de slag om voor dat probleem een oplossing te bouwen. De LEGO Dacta boekjes werden in eigen beheer door LEGO gedrukt.

De aanpak in Nederland was een garantie voor succes over een langere periode. Men keek in Denemarken echter naar de korte termijn. De langere termijn aanpak in Nederland zorgde voor een stabiele markt. Men slaagde er echter niet in de markt goed te doorgronden: Toen een keer 1700 dozen van de LEGO Duplo Toolo set waren verkocht in Nederland wilde men in Denemarken dat het jaar erop 2000 van deze sets aan de man werden gebracht. Men had niet in de gaten dat de vertegenwoordigers van de schoolleveranciers de set inmiddels kenden en het voor hen niet nieuw meer was. Een vertegenwoordiger wil elk kwartaal met iets nieuws op de proppen komen om te verkopen. De vertegenwoordigers boden de LEGO Duplo Toolo sets aan en was dus veel minder vraag het jaar er op.

Doordat de leerlingen in het voortgezet onderwijs in aanraking kwamen met LEGO Dacta Techniek sets was er in de winkels ineens veel meer vraag naar LEGO Technic. De verkoop werd dus sterk gestimuleerd.  

Men heeft LEGO Dacta twee keer een enorme kans ontnomen. Zwijssen wilde graag de LEGO Dacta letterset in haar methode opnemen. Hiervoor moest alleen de letter A van een andere vorm worden gebruikt. Men vroeg de mensen in Denemarken om de letter aan te passen. Ook de LEGO Duplo mozaïek letters moesten hiervoor worden aangepast. Dit zorgde er voor dat er niet 1 set per school maar 1 set per twee leerlingen verkocht zou kunnen worden. Vanuit Denemarken gaf men aan dat een dergelijke verandering minimaal drie jaar nodig zou hebben. Door de lange productietijd bleek het plan uiteindelijk niet haalbaar.

Veilig Verkeer Nederland wilde graag speciale verkeerssets op de markt brengen. Hiervoor werd LEGO benaderd om verkeersbordjes aan te leveren zonder bedrukking. Veilig Verkeer Nederland zou dan voor de opdruk zorgen door middel van stickers. Dit plan werd door de Denen afgekeurd omdat de stickers onveilig werden geacht: Wat zou er niet allemaal met de stickers kunnen gebeuren?

Door allerlei acties in de winkels was het soms zo dat een LEGO Dacta pakket veel duurder uitpakte dan een vergelijkbaar aantal sets in de winkels. Dat maakte het soms lastig om de sets aan de man te brengen.

In 1993 won LEGO Dacta in Nederland de Nationale Techniek prijs. LEGO was het eerste en enige bedrijf die deze prijs ooit in ontvangst mocht nemen. De toenmalige minister van economische zaken dhr. Andriessen werd hierdoor erg gecharmeerd van LEGO. Hij is zelfs eens met enkele genodigden naar Denemarken gevlogen om daar een kijkje te nemen in LEGOLAND en de LEGO fabriek. Later verscheen er eens een interview waarin de minister gekscherend de LEGO minister werd genoemd. (Klik op onderstaande afbeeldingen om deze te vergroten.)

In Engeland was er veel vraag naar LEGO Dacta omdat de scholen daar vanuit de overheid inkopen moesten laten doen door inkoopconsultants. De scholen hadden weinig invloed op wat er ingekocht werd. Toen deze door de overheid  ingestelde consultants werden opgedoekt ging het in Engeland slechter met de verkoop van LEGO Dacta. De scholen konden nu namelijk zelf kiezen wat ze wilden bestellen en waren niet meer gedwongen om af te nemen wat de inkoopconsultants bedachten.

LEGO Dacta Denemarken kwam op een gegeven moment met de mededeling dat LEGO Dacta Nederland, België en LEGO Dacta Duitsland samengevoegd moesten worden. Nederland was voor de Denen een onbegrijpelijke markt. De LEGO Group liet een onderzoek doen naar de potentie van LEGO Dacta in de wereld. Nederland eindige in die lijst op de tweede plaats gezien de strategie voor de lange termijn in het onderwijs.

In 1995 werd LEGO Dacta Benelux opgericht. In 1997 verviel de BV. Waarschijnlijk is het toen overgegaan in een internationale afdeling in LEGO Dacta Engeland werd zelfstandig. Die heeft toen de handel overgenomen in grote delen van Europa. Later werd LEGO Dacta Engeland overgenomen door een schoolleverancier. Deze was verantwoordelijk voor LEGO Dacta. Na een tijd is deze leverancier failliet gegaan en toen heeft LEGO de regie weer in handen genomen en LEGO Dacta omgedoopt tot LEGO Education. LEGO Dacta wordt aangestuurd vanuit Denemarken en heeft nu dus haar hoofdvestiging in Engeland.

Dit alles was ten tijde van de verhuizing van LEGO naar Breda. Het magazijn van LEGO Education zit tegenwoordig in Frankrijk.

LEGO Dacta Handelsregister (11-12-1995 tot 02-12-1997)

LEGO Dacta (Benelux) BV heeft van 1995 tot 1997 bestaan en was gevestigd in Grootegast. Op 02 december 1997 is de BV opgeheven.

LEGO Dacta Handelsregister (11-12-1195 tot 02-12-1997) Akteletter a

LEGO Dacta Handelsregister (11-12-1195 tot 02-12-1997) Akteletter a

LEGO Dacta Handelsregister (11-12-1195 tot 02-12-1997) Akteletter c
LEGO Dacta Handelsregister (11-12-1195 tot 02-12-1997) Akteletter d
LEGO Dacta Handelsregister (11-12-1195 tot 02-12-1997) Akteletter e

LEGO Dacta Handelsregister (11-12-1195 tot 02-12-1997) Akteletter f

LEGO Dacta Handelsregister (11-12-1195 tot 02-12-1997) Akteletter g