Wie als eerste de bouwstenen uitvond. Niet veel mensen weten dat de plastic bouwsteentjes niet zijn uitgevonden door LEGO, maar een Britse uitvinding was. De eer gaat naar Hilary Harry Fisher Page (1904-1957) die het bedrijf 'Kiddicraft' in 1932 oprichtte en in april 1939 pattent aanvroeg op zijn vinding (#529,580) "Verbeteringen in de speelgoed bouwblokjes" welke in november 1940 werd geaccepteerd. Het beschrijft holle vierkante stenen met 4 noppen op de bovenkant en onderiggende patenten waaronder de 8 nops stenen en basisplaten. De Kiddicraft 'Self-Locking Bricks' zijn gemaakt in Engeland gedurende de jaren voor de oorlog (1940) - LEGO introduceerde de 'Automatic Binding Bricks' in 1949, nadat ze de rechten van Kiddicraft hadden overgenomen
LEGO en Kiddicraft. Eind jaren '40 werkten de vier zonen van Ole Kirk allemaal in de firma, maar het was Godtfred, of GKC zoals hij zijn lange LEGO leven genoemd werd, die de vader het eerst raadpleegde. En GKC vroeg zijn vader mee te gaan naar een vertegenwoordiger van de Engelse firma "Windsor". Deze kwam een demonstratie geven van een spuit-giet-machine.
Plastic was nieuw en werd gezien als materiaal van de toekomst. Voor een speelgoedfabriek heel natuurlijk om de mogelijkheid te onderzoeken om speelgoed van plastic te maken. Er werden verschillende gegoten plastic voorwerpen getoond waaronder speelgoedsteentjes van een Engelse fabrikant " Kiddicraft".
De bouwsteentjes die aan Ole Kirk en GKC waren getoond bleven in hun gedachten rondspoken. Bouwsteentjes en constructie speelgoed was niet nieuw. De speelgoedfabriek LEGO Billund had vele jaren geverfde houten steentjes gemaakt die gestapeld en gecombineerd konden worden, en andere firma's produceerden bouwonderdelen in hout, bakeliet, rubber, keramiek en dergelijke. Zoals zoveel van deze elementen hadden de "Kiddicraft" stenen knobbeltjes zodat er verschillende stenen geassembleerd konden worden tot een stabiele "constructie". Ole Kirk en GKC werden geïnspireerd door het Engelse steentje waarop geen Deens patent rustte. Zij hadden gietvormen gemaakt voor twee verschillende steentjes: een met vier knobbels en een met acht. Deze steentjes hadden niet de ronde hoeken ven hoge knobbels van de "Kiddicraft" steen, wat het gemakkelijker maakte om muren en huizen te construeren.
In 1966 werd één van de meest succesvolle LEGO-series gelanceerd; het LEGO trein systeem. Met een 4,5 Volt motor (later 12 Volt) kon met zelfgebouwde treintjes over rails worden gereden. In 1969 werd een nieuw, speciaal op jonge kinderen gericht, systeem op de markt gezet: DUPLO. De DUPLO stenen waren groter dan de gewone LEGO-steentjes en bevatten geen kleine onderdelen (inslikkingsgevaar).
Bezoek mijn Kiddicraft pagina met allerlei afbeeldingen.
|